ŠKOLSTVO: Prešovský samosprávny kraj opraví 13 škôl za 11 miliónov eur

19.08.2009 Prešov

Prešovský samosprávny kraj (PSK) začal modernizáciu stredných škôl z prostriedkov Regionálneho operačného programu (ROP), opatrenie infraštruktúra vzdelávania.
V rámci prvej výzvy podal PSK 23 projektov, z ktorých bolo úspešných 13 s celkovým rozpočtom 10,9 mil. eur (330 mil. Sk). Je to najviac spomedzi samosprávnych krajov na Slovensku pokiaľ ide o počet úspešných projektov i výšku finančných zdrojov.
Úspešné boli stredné školy v siedmich okresoch: Kežmarok, Medzilaborce, Humenné, Bardejov, Vranov, Sabinov a Prešov. Najviac škôl, šesť, sa bude modernizovať v krajskom meste. \"Vo väčšine prípadov ide o zateplenie budov, výmenu okien, teda znižovanie energetickej náročnosti. Finančne najnáročnejší je projekt na obnovu, prestavbu a dostavbu Gymnázia na Konštantínovej ulici v Prešove, kde rozpočet dosahuje 1,8 mil. eur, \" informoval dnes predseda PSK Peter Chudík.
V súčasnosti sa už realizujú tri projekty, a to zateplenie Spojenej školy na ulici Ľ. Podjavorinskej v Prešove, stavebné úpravy Obchodnej akadémie v Humennom a obnova budovy Strednej odbornej školy v Lipanoch i tamojšej telocvične.
V rámci ROP bolo na opatrenie infraštruktúra vzdelávania vyčlenených 410 mil. eur pre celé Slovensko. Po prvej výzve sa rozdelilo 360 mil. eur. V druhej výzve, ktorá sa končí koncom augusta, podal PSK ďalších 26 projektov v celkovej hodnote 29,2 mil. eur (882 mil. Sk). \"Pre druhú výzvu však ostalo k dispozícii už len 50 mil. eur. Aj tu sa potvrdilo, že musíme byť pripravení a okamžite reagovať pri prvých výzvach, kde je najvyššia šanca na úspech, \" zhodnotil Chudík.
Podľa župana sa až v budúcom roku naplno ukážu výsledky tejto práce. Podľa jeho slov možno predpokladať, že príjmy budú obmedzené aj v budúcom roku a investovať budú hlavne tí, ktorí získali financie v rámci európskych fondov. \"Veľa ľudí očakávalo, ako bude náš kraj úspešný pri čerpaní prostriedkov z eurofondov. Trúfnem si však povedať, že sme splnili všetky naše zámery. Boli sme vynikajúco pripravení, čo sa nám vyplatilo nielen pri tomto opatrení, \" uzavrel predseda PSK.
 

Vyberte región